
Samo u WEBSHOPU: Do 24. 9. besplatna dostava na sve iznose veće od 500,00 €
Kuhinjski otok jedan je od najkorisnijih elemenata koje možete odabrati za svoju novu kuhinju. Premda traži malo više prostora, zbog čega je češći odabir u srednjim do većim kuhinjama, definitivno je isplativa investicija s obzirom na to da može imati različite funkcije. Primjerice, može funkcionirati kao dodatan prostor za pripremu hrane i pohranu, kao mjesto za objedovanje ili kako biste vizualno odvojili kuhinjski prostor od dnevnog boravka u open space tlocrtima. A na kraju krajeva, možete i kombinirati navedene zone. No, kod projektiranja kuhinje postoji nekoliko stvari o kojima trebate razmisliti kad je riječ o planiranju otoka.
Dosad ste vjerojatno čitali o klasičnom pristupu planiranju kuhinje, točnije, radnom trokutu. Ovaj koncept osmišljen je kako bi se optimiziralo kretanje unutar kuhinje. U sklopu koncepta, kuhinjski elementi, sudoper, hladnjak i pećnica smješteni su tako da svaka ključna točka čini jedan kut zamišljenog trokuta. Sada imamo promjenu u pristupu dizajniranja kuhinje.
Dok je radni trokut funkcionirao bolje za manje prostore, radne zone su korisnije za kuhinje veće kvadrature i ujedno za kuhinje u kojima više ljudi istovremeno obavlja različite zadatke. One omogućuju raščlanjivanje kuhinje na područja gdje je moguće obavljati više zadataka odjednom te stvaranje male pokretne trake kako bi se tijek pripreme hrane i kuhanja odvijao nesmetano. Ako to prostor dozvoljava, radne zone se mogu nadograditi na početni trokut, kako bi se povećala produktivnost u kuhinji.
Gloss, kuhinja po mjeri iz vlastite proizvodnje
Kad je riječ o otoku za kuhinju, imajte na umu da njegova veličina treba biti proporcionalna prostoru u kojemu se nalazi, a da bi funkcionirao, treba uzeti u obzir prolaze, zonu kuhanja, otvaranje ladica i ostalih vratnica. Stoga, pri planiranju tlocrta kuhinje imajte na umu prolaz između kuhinje i kuhinjskog otoka treba biti minimalnih 90 cm, kako bi ste omogućili siguran i praktičan rad u kuhinji, dok idealan razmak iznosi 1 metar. U praksi, kuhinjski otoci najbolje funkcioniraju u open space prostorima te prostorima s minimalno 4x4 m.
Prije nego što odaberete izgled kuhinjskog otoka, odredite njegovu primarnu funkciju. Naime, namjena kuhinjskog otoka može biti višestruka. Dok nekome otok služi isključivo kao dodatna površina za pripremu hrane te na njoj želi imati ploču za kuhanje, drugi ju koriste kao mjesto za ručanje, pisanje školske zadaće ili pak centralno mjesto za obiteljska druženja.
Zato dobro razmislite što vam zapravo treba na kuhinjskom otoku. Ploča za kuhanje, sudoper ili samo čista radna površina na kojoj ćete posluživati grickalice, razvijati tijesto i praviti specijalitete? Također, imajte na umu da otok može biti jednostrani i dvostrani, ovisno o tome sadrži li ormariće s obje strane ili samo s jedne.
Dodatnog prostora za posuđe nikada dosta, stoga iskoristiti sve opcije koje vam se nude. S jedne strane otoka možete imati i otvoreni element za ‘’skrivanje’’ stvari koje svakodnevno koristite, poput kuhinjskih krpa, papirnatog ručnika i sličnih kuhinjskih potrepština. Tako će vam kuhinja uvijek izgledati uredno i organizirano.
Evolution, kuhinja po mjeri iz vlastite proizvodnje
Odlučite li se pak za ploču za kuhanje, u našoj ponudi dostupna su dva rješenja ugradnje nape za kuhinjski otok: otočna stropna napa ili integrirana napa u sklopu ploče za kuhanje. Sukladno odabiru, potrebno je unaprijed planirati i pripremiti instalacije.
Najslađi dio dolazi na kraju, a to je odabir estetike kuhinjskog otoka, odnosno, njegovo uklapanje u željeni stil kuhinje. Upravo radne ploče igraju veliku ulogu u završnom izgledu i dojmu cijele kuhinje, a u Mimi ćete sigurno pronaći onu koja odgovara vašem stilu budući da su raznolike izgledom i materijalima.
Roma, kuhinja po mjeri iz vlastite proizvodnje
Želite li dojam velike i prozračne kuhinje, donji dio kuhinjskog otoka neka bude svijetle i neutralne nijanse, dok radna ploča svojim zanimljivim dekorom može dati završni pečat cjelokupnom izgledu. Tako su, primjerice, radne ploče s uzorkom mramora vrlo popularan odabir kad se želi dobiti elegantna i luksuzna kuhinja.
S druge strane, možete odabrati i kontrastnu kombinaciju kako biste stvorili vizualni interes, poput tamno crvene boje donjeg dijela otoka i svijetle radne ploče. No, tada uzmite u obzir da bi se tamno crvena nijansa trebala pojaviti i među kuhinjskim elementima kako bi kuhinja izgledala komplementarno. Pri planiranju kuhinjskog otoka razmislite i tome gdje ćete smjestiti barske stolice.
Espirit, kuhinja po mjeri iz vlastite proizvodnje
Na primjeru kuhinje Espirit možete vidjeti kako su barske stolice praktično uklopljene u povišeni dio otoka i tako ne ometaju pristup ormarićima za pohranu i otvorenim policama.
U Miminoj ponudi možete pronaći raznovrsne barske stolice za svaki stil uređenja, no prilikom njihova odabira vodite računa o dimenzijama.
Prvi korak koji trebate napraviti je izmjeriti visinu otoka, od poda do radne površine, jer ćete prema tome odrediti i visinu stolica. Pritom imajte na umu da se visina stolica mjeri od poda do sjedišta. Stoga, ako je visina kuhinjskog otoka otprilike 90 do 94 cm, preporučuje se odabir stolica u visini od 58 do 72 cm.
Dodatne informacije i savjete o usklađivanju kuhinjskog otoka i barskih stolica potražite u rubrici Inspiriraj se. Ako imate dodatne nedoumice u vezi otoka, obratite nam se putem našeg kontakt obrasca.