
Do 29. 1. ostvarite -15% popusta na kartična plaćanja na sjedeće garniture s kodom GARNITURE15 te na boxspring i tapecirane krevete s kodom KREVETI15.
Sigurni smo da ste imali priliku susresti se sa raznim trokutima u svakodnevnom životu, no jeste li ikada čuli za kuhinjski trokut? Možda vam kuhinjski trokut zvuči kao najnovi kuhinjski gadget kojeg ste s nestrpljenjem očekivali da vam olakša boravak u kuhinji ili pak kao trokut kojeg postavite ispred stolice kao upozorenje vašim ukućanima da vas lagano zaobiđu kada ste pojeli koji kolačić previše, posebice za blagdanskih okupljanja. Ono što možemo garantirati je kako kuhinjski trokut sigurno nije mjesto u kojem se skriva svo posuđe iz vaše kuhinje, ma znate, onaj trenutak kada nešto tražite a baš tada ne možete pronaći tu stvar. Naprotiv, kuhinjski trokut je prva stepenica koja će vam pomoći da dizajnirate vlastitu kuhinju iz snova.
Kuhinjski trokut polazišna je točka za dizajniranje kuhinje – srce vašeg doma. Čak ako i ne uređujete vlastitu kuhinju za kojom ste uvijek žudjeli već apartman, vikendicu ili stan kojeg planirate iznajmljivati, ne biste trebali zaboraviti na pravila kuhinjskog trokuta. Ovaj koncept osmišljen je kako bi u potpunosti optimizirao kretanje po kuhinji unutar kojeg, uz kuhinjske elemente, ključnu ulogu u cijeloj priči igraju ni manje ni više nego korito, hladnjak i pećnica.
Svaki je od ovih uređaja u kuhinji smješten na način da čine jedan kut zamišljenog trokuta kako bi vam olakšao svakidašnji rad i boravak u kuhinji. Priprema hrane, mjesto za čišćenje i mjesto za pohranu hrana i namirnica idealno bi trebali funkcionirati u harmoničnoj simbiozi u kojoj se vi virtuozno krećete od jednog do drugog u nesmetanoj komunikaciji. Razmišljajte o svojoj kuhinji kao o mjestu sa dvije zone, jedna je zona aktivnosti dok je druga zona komunikacije. Kuhinjski prostor kojeg aktivno koristimo pri radnjama kao što su kuhanje, pranje posuđa, priprema namirnica, pohrana ili prostor za jelo nalaze se u zoni aktivnosti, dok je zona komunikacije naša putanja koju činimo pri korištenju tih različitih zona aktivnosti te najčešći put kojim se krećemo pri korištenju kuhinje.
Uz praćenje nekoliko jednostavnih Miminih savjeta za najboljom optimizacijom ovih zona aktivnosti i komunikacije postat ćete glavni junak u svom domu a ukućani će uživati gledajući vas kako majstorski savladavate svaku od ovih radnji.
Osnova dobre primjene principa kuhinjskog trokuta jest da stranice trokuta budu približno jednake duljine.
Nijedan krak trokuta, odnosno razdaljina između ključnih elemenata kuhinje, ne bi smjela biti kraća od 120 cm niti dulja od 270 cm što će omogućiti brz pristup hladnjaku, koritu i štednjaku, bez dodatnih koraka i izgubljenih minuta.
Kuhinjski elementi i druge prepreke ne bi smjele presijecati puanju, odnosno stranice trokuta, za više od 30 cm.
Pri tom na nijednoj putanji n bi se smio nalaziti visoki kuhinjski element ili ormar.
Uvijek ostavite 60 do 90 cm između korita i štednjaka i pobrinite se da imate 45 do 60 cm radne površine sa svake strane korita. Ako je korito uza zid, ostavite oko 90 cm za radni pult na strani koja je slobodna.
Idealan položaj pećnice ili ploče za kuhanje uvijek je između dva radna pulta od oko 60 cm, što ostavlja dovoljno prostora za sigurno odlaganje vrućih lonaca i posuda. Ako je pećnica smještena uza zid, ostavite 90 cm za radni pult sa slobodne strane.
Pazite da je lokacija radnog pulta na strani prema vratima hladnjaka kako bi smanjili broj pokreta potrebnih za uzimanje ili ostavljanje hrane u hladnjak.
Vrti vam se glava od ovih brojki i računanja? Nećemo lagati, i nama! Srećom, u Miminim salonima naši će stručnjaci za vas izračunati i najbolje optimizirati zone aktivnosti i komunikacije kako bi nesmetano mogli uživati u recimo pravljenju brzih tjednih obroka, kada vam je ionako svaka minuta dragocjena.
Razmišljanje o kuhinjskom trokutu unutar dimenzija vašeg kuhinjskog prostora uvelike će diktirati budući raspored vaše kuhinje iz snova. Pri tom, svakako obratite pažnju na položaj priključaka za dovod elektrike, vode ili plina koji jednako utječu na konačan izgled vaše kuhinje iz snova. Tipični tlocrti kuhinja su linijski, paralelni, u obliku slova L, s otokom i u obliku slova U ili G, od kojih sve do jednog možete naručiti ili izraditi po mjeri u Mimi.
Kod malih prostora, kuhinja po ravnoj liniji je idealna. Nije nužno da sve bude poredano po trokutu, ali ključne točke su povezane.
Paralelna kuhinja idealna je za velike prostore ili kada više ljudi koristi kuhinju istovremeno. Ima i mnogo prostora za pripremu i skladištenje hrane.
L raspored kuhinje omogućuje jednostavno kretanje i stvara učinkovito i ugodno okruženje za kuhanje. Također, ostavlja vam puno prostora za uklopiti blagovaonski prostor. Pogodna je i za velike i za male kuhinjske prostore. Iz tih razloga, L kuhinja se pokazala kao najomiljenijim izborom naših kupaca.
Ako je prostorija u kojoj planirate kuhinju zaista velika, dodavanjem otoka najbolje ćete iskoristiti prostor. Otok može služiti za pripremu i spremanje hrane, a kuhinja će izgledati znatno atraktivnije i modernije.
U oblik kuhinje je najfunkcionalniji te vam omogućava najkraći put kretanja tijekom pripreme hrane čije su karakteristike radne površine sa tri strane. U ovoj konfiguraciji, korito možete postaviti s jedne strane, štednjak s druge, a hladnjak s treće strane.
O svemu ovome ne morate voditi brigu sami, pustite da vam Mimini stručnjaci odrade teži dio posla. Jedino što vama preostaje jest prošetati se do najbližeg Miminog salona i uživati u onim slatkim mukama kao što su izbor boja ili dodataka za kuhinju.
Zavirite u široku lepezu Miminih kuhinja po mjeri iz vlastite proizvodnje.