Kada promotrite gdje se Karlovac nalazi, bit će vam jasno zašto su na njegov gospodarski razvoj utjecali geografski položaj i prometna povezanost. Geografija i promet utjecali su uvelike na ovaj grad koji se iz vojne utvrde razvio u jedno od važnih hrvatskih gospodarskih središta. 

Veću gospodarsku eksploziju grad doživljava u 18. i prvoj polovici 19. stoljeća kada se preko njega odvija glavnina trgovine između Jadranskog mora i Podunavlja. Tada se na Kupi razvija lađarstvo, a grade se i tri ceste – Karolina, Jozefina i Lujzijana koje povezuju Karlovac s Rijekom i Senjom. 

Kada se izgradila željeznička pruga Budimpešta-Rijeka, Karlovac je izgubio svoju trgovačku, a dobio tranzitnu ulogu. Ipak, ekonomija Karlovca potpuno se razvila u 20. stoljeću s razvojem obrtništva i industrije. Tada se u gradu i okolici događaju promjene koje će grad gospodarski oblikovati onako kako ga znamo i danas. 

Današnja ekonomija Karlovca doživjela je zadnju veliku transformaciju nakon raspada Jugoslavije. Većina tvornica – stupova nekadašnjeg socijalističkog gospodarstva - prestala je s radom, ali grad se tijekom vremena okrenuo prema novim, modernim trendovima, pa je danas razvijeno poduzetništvo s prerađivačkom industrijom. Karlovačke tvrtke i drugi poslovni subjekti pružaju usluge i rade proizvode koji svojom kvalitetom konkuriraju kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Lepeza ovih djelatnosti i proizvoda je zaista široka. 

Mora se spomenuti i da je Karlovac grad poznat po pivu. Tko od nas nije probao dobro poznato Karlovačko? Danas je pivovara dio grupacije Heineken. Kako je pivska tradicija ovog grada duga, Karlovac je što se toga tiče otišao korak dalje, pa je svoj brand predstavio i kroz „Karlovačke dane piva“, gospodarsku, ali i turističku manifestaciju koja svake godine privlači velik broj posjetitelja. 

Članak vam donosi Namještaj Mima, vaš prvi izbor za namještaj Karlovac.