Grad Karlovac svoj razvoj može najviše zahvaliti svojem geografskom položaju. Smješten je na mjestu gdje se spajaju Panonska nizina i Dinaridi, u blizini hrvatskog gorskog praga. Kao grad u središnjoj Hrvatskoj, 56 km jugozapadno od Zagreba i 130 km sjeveroistočno od Rijeke, nalazi se točno na granici dva prirodna područja koja mu opet daju jedinstveni položaj, pa tako i jedinstvene prilike za gospodarski i drugi razvoj. Kad se sve to uzme u obzir, definitivno se može reći da se u Karlovcu spajaju Panonija i Mediteran. 

Jedinstvena geografija Karlovca dovela je u ovaj grad i najvažnije prometne pravce, tj. prometnice i željeznicu u pravcu Rijeke i Splita. Zanimljivo je spomenuti i da se Karlovac često opisuje kao grad parkova jer zaista ima mnogo prekrasnih parkova i zelenih površina gdje možete uživati u šetnji, opustiti se ili se jednostavno diviti njihovoj izvanrednoj ljepoti koja očarava svakog posjetitelja ovog prekrasnog grada. Osim gradom parkova, Karlovac mnogi nazivaju i „gradom na četiri rijeke“ jer kroz grad prolaze Korana, Kupa, Dobra i Mrežnica. 

Grad se nalazi na 112-177 m nadmorske visine, a klima je umjereno kontinentalna. Stoga, kada posjećujete Karlovac, posebno zimi, ne zaboravite ponijeti topliju odjeću jer su zime ovdje oštre. Proljeća su kraća nego, recimo, u priobalju, ali zato su ljeta topla i vlažna.

Bez obzira u koje doba godine posjetili ovaj grad, nemojte da vas iznenade padaline kojih zna biti mnogo. Dobro je poznato da se od vegetacije u ovoj klimi najbolje razvijaju šume, pa nije nimalo čudno da se na putu prema Karlovcu ili u njegovoj okolici nađete okruženi opuštajućim zelenilom.

Članak vam donosi Namještaj Mima, najbolji salon za Karlovac namještaj.