Klima Kaštel Štafilića, ali i cijele njegove okolice jedan je od glavnih razloga zašto domaći, ali i strani turisti vole ovaj kraj i uvijek mu se rado vraćaju. Za ovo područje karakteristična je granična umjereno topla vlažna klima s vrućim ljetom, te sredozemna klima.

Nemojte se stoga iznenaditi ako vas zateknu jaki pljuskovi koji ovdje znaju biti prilično česti, posebno u proljeće. Ljeti su takve pojave ipak rjeđe. Ljeta u ovom kraju znaju biti dosta vruća, posebno krajem srpnja i početkom kolovoza kada temperature dosežu svoj maksimum. 

Razlike između zimskih i ljetnih temperatura znaju ponekad biti velike, pa ako u ovaj kraj dolazite, recimo u siječnju ili veljači, svakako ponesite topliju odjeću. Klima kaštelanskog područja ima i sredozemna obilježja koja su karakteristična za mediteranske zemlje. Ljeta tako vrlo često mogu biti i suha, a zime prohladne. 

Od bilja, u ovakvoj vrsti klime uspijeva različito bilje, a najviše bor i razne grmolike biljke. Stoga, kada vozite Jadranskom magistralom uz more, aromatično grmlje i borovi bit će glavni dio pejzaža koji vidite. Kada budete dolazili u neko od ovih mjesta, vidjet ćete da neki krajevi mogu biti prilično suhi što se tiče prirode i vegetacije, tj. surovi. Iako će vam na prvi pogled to možda malo grubo izgledati, ovo je prednost ovakve klime. Jer, posebno ljeti, u ovim krajevima su česti požari, ali i suše. 

Međutim uz ovakve uvjete „surove prirode“, biljne i druge zajednice se vrlo brzo oporavljaju nakon što ih zadese ovakve nepogode. U ovakvim klimatskim uvjetima ljetni turizam je ovdje glavna gospodarska grana, ali brojni gosti dolaze i za drugih godišnjih doba, posebno ljubitelji mira i relaksacije koji se vrlo rado prepuštaju čarima jeseni i zime.

Članak vam donosi salon Namještaja Kaštel Štafilić.