Grad Karlovac relativno je mlad grad. Zanimljivo je što se njegov datum nastanka točno zna, a to je 13. srpnja 1579. godine. Stoga, povijest Karlovca je zapravo povijest utvrđenog renesansnog grada zanimljivog oblika – šesterokrake zvijezde s ulicama koje se sijeku pod pravim kutom. Glavna svrha gradnje ovog grada je obrana od osmanske sile, pa je povijest grada zapravo i velikim dijelom priča o junačkim bitkama i uspomena na neka druga vremena kojih se zaljubljenici u povijest s nostalgijom prisjećaju. 

U 18. i 19. stoljeću u gradu se razvija lađarstvo Kupom, ali i trgovina, što cijelom gradu daje jak gospodarski zamah i pretvara ga u jedan u najbogatijih i najrazvijenijih hrvatskih gradova. Nije stoga niti čudno što su početkom 19. stoljeća na ovim prostorima Karlovčani plaćali najveći porez. 

Ako posjećujete Karlovac, znajte da je ovo mjesto i duge političke tradicije. 13. travnja 1896. Stranka prava je osnovala svoj ogranak upravo u Karlovcu. Do 1920. godine upravo iz te stranke na čelo grada će doći četvorica gradonačelnika. Kraj 19. i početak 20. stoljeća donose gradu i rast industrije i izdavaštva. 

Tijekom 20. stoljeća Karlovac se, uz manje prekide zbog ratova, nastavlja razvijati u moderan grad. Ipak, Domovinski rat bio je posebno teško razdoblje. Kako je vojska JNA imala u gradu 19 vojnih objekata, grad je u početku rata bio gotovo cijeli okupiran. 

Međutim, Karlovčani su se uspjeli organizirati i pružiti otpor neprijatelju koji je protjeran iz svih vojarni. Osobito teški dani za grad bili su od listopada 1991. do siječnja 1992. U listopadu 1991., grad je zaista herojski izdržao opsadu neprijateljske vojske. 

U još nekoliko navrata Karlovac je pretrpio zaista teške napade, a od neprijateljske okupacije je konačno oslobođen u Operaciji Oluja 1995. godine. Danas je Karlovac moderan hrvatski i europski grad koji svojom ljepotom i ponudom jednako privlači domaće i strane goste i posjetitelje. 

Članak vam donosi Namještaj Mima, vaš omiljeni salon namještaja u Karlovcu.