Kaštel Štafilić jedan je od sedam dalmatinskih kaštela i zadnji u nizu prema Trogiru. Dvadesetak kilometara udaljen od najvećeg dalmatinskog grada Splita, nalazi se u sastavu grada Kaštela.

Cijelo područje Dalmacije na kojem se nalazi Kaštel Štafilić može se zaista pohvaliti bogatom poviješću koja ide čak do prapovijesti. Konkretno, na području ovog mjesta nađeni su tragovi još iz vremena neandertalaca, a svoj trag u povijesti Kaštel Štafilića su ostavili i Iliri koji su osnovali prva naselja na predjelu Bijaća. 

Stari Grci ovdje su imali svoju luku, a Rimljani su osnovali naselje rimskih veterana Sikuli. Kada je Rimsko Carstvo propalo, na područje današnjeg Štafilića se naseljavaju Hrvati. Može se reći da povijest Kaštel Štafilića pod imenom kakvim ga i danas znamo počinje 1500. godine kada Stjepan Štafileo počinje gradnju štafilićkog kaštela i dovršava ga 1508. godine. Kada je kaštel dovršen, počela je i gradnja utvrde kako bi se zaštitili seljaci iz obližnjih Bijaća. 

Također, nije samo uži centar oko Kaštel Štafilića povijesno mjesto. Kaštel Štafilić prvo je mjesto gdje mnogi turisti dođu kada posjećuju Split i okolne gradove,  posebno kada dolaze nekom od zrakoplovnih linija, jer ovdje je smještena i splitska zračna luka. Cijelim putem prema Splitu mogu se vidjeti veći i manji povijesni spomenici – uspomene na nekadašnja burna vremena. 

To prije svega vrijedi za Solin i njegovu antičku i povijesnu baštinu – pravo mjesto za ljubitelje antike i srednjovjekovlja. Šetnja ostacima antičke Salone, kao i Dioklecijanovom palačom, zaista je jedinstveno iskustvo. Ovaj povijesni spomenik zaštićen od UNESCO-a pravo je priznanje arhitekturi kasnog 3. i ranog 4. stoljeća i kao takav stalno izaziva divljenje svakog gosta koji se ovdje nađe.

 Članak vam donosi Namještaj Mima, najbolji salon namještaja Mima Kaštel Štafilić.