Smješten na zapadnoj obali istarskog poluotoka, Poreč je grad naseljen još od prapovijesti. Tada se na ovom prostoru javljaju prva naselja. Ipak, povijest Poreča kao grada počinje od 2. stoljeća prije Krista kada se razvija njegova gradska jezgra. U 1. stoljeću, za vrijeme cara Augusta, Poreč je službeno proglašen gradom i uključen u koloniju Colonia Iulia Parentium. U 3. stoljeću u gradu se organizira i prva kršćanska zajednica koja je potpuno nestala u vrijeme cara Dioklecijana. Tada stradavaju i najpoznatiji porečki mučenici sv. Mauro i sv. Eleuterije. 

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva 476. godine, Poreč kratko dolazi pod vlast Ostrogota, a zatim pod vlast Bizanta. U vrijeme Bizantske vlasti u gradu stoluje biskup Eufrazije koji daje obnoviti tadašnju dvojnu baziliku, građenu po uzoru na bazilike u Ravenni. Srednji vijek donosi najprije franačku vlast, a raspadom Franačkog Carstva Poreč postaje samostalna komuna. 

Tijekom vremena grad se razvija i unatoč stalnim ratnim opasnostima, u 14. i 15. stoljeću postaje grad obrtnika i trgovaca. U to vrijeme u Poreču nastaju neke od njegovih najljepših građevina - palača Zuccato, palača Parisi - Gonan, ali i brojne druge. U 16. stoljeću grad još uvijek pogađaju ratovi, a 17. stoljeće donosi epidemije kuge koje su desetkovale grad koji se pak počinje oporavljati tek krajem stoljeća. 

Početkom 19. stoljeća grad je pod francuskom upravom. S ponovnim dolaskom Austrije na vlast, postavši sjedištem Istarskog sabora, Poreč dobiva političko značenje, što će se kasnije potvrditi s razvojem nacionalnih ideologija. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća grad se razvija i gospodarski, posebno s uspostavljanjem željezničke linije Poreč-Trst. Nakon dva svjetska rata grad doživljava gospodarski procvat. Nastupa industrijalizacija, te se razvija turizam

Za Domovinskog rata, slično kao i ostali dijelovi Hrvatske, grad stagnira i propada, ali s novim gospodarskim mjerama i trendovima, grad se malo pomalo oporavlja i opet stječe gospodarsku snagu.


Članak vam donosi Namještaj Mima, vaš najbolji salon namještaja Poreč.