Vrlo često, ako tražite informacije o Šibeniku, možete često naići na ime – Krešimirov grad. Priznat od međunarodnih medija kao najbolji grad za život uz more u južnoj Europi, ovaj simpatičan grad prvi se put spominje na Božić 1066. godine u darovnici Petra Krešimira IV., te iz nje potječe njegov slavni nadimak po hrvatskom kralju. Najranija povijest grada Šibenika još je uvijek misterija. Ipak, pretpostavlja se da je osnovan u 9. stoljeću u doba kneza Domagoja. 

Kroz povijest, ovaj grad pamti zaista burna razdoblja, počevši u srednjem vijeku, za vrijeme narodnih vladara kada su se za prevlast u Šibeniku borili Venecija, Bizant i Arpadovići. Nakon prodaje Venecije Dalmaciji grad dolazi u mletačke ruke. Burno 16. stoljeće donijelo je stalnu osmansku opasnost i gospodarski slom od kojeg se Šibenik počeo oporavljati tek krajem stoljeća. Ni naredna dva stoljeća nisu donijela neko veliko smirivanje situacije koja je bila otežana i čestim epidemijama kuge. 

Ipak, povijest Šibenika pamti i dobre stvari. Osim gradnje danas prepoznatljivih kulturnih spomenika, u Šibeniku se za vrijeme mletačke vlasti razvija i humanistički kulturni krug, pa grad Hrvatskoj i svijetu daje Božu Bonifačića, Franu Divnića, Jurja Šižgorića, Fausta Vrančića i druge istaknute umjetnike i znanstvenike. 

Francuska vlast na početku 19. stoljeća provodi modernizaciju grada, a kasnije, u drugoj polovici stoljeća grad se nacionalno budi i Šibenik lagano poprima izgled modernog srednjoeuropskog grada. 

Nakon dva svjetska rata u narednom stoljeću počinje obnova, grade se škole, sportske dvorane, tvornice. Domovinski rat donio je novu krizu i ekonomsko propadanje. Međutim, posljednja dva desetljeća donijela su brojne promjene, pa je Šibenik krenuo i još ide putem brzog društvenog i gospodarskog napretka u Dalmaciji.  

Članak vam donosi Namještaj Mima, vaš omiljeni salon Namještaja Mima Šibenik.