Smješten na zapadnoj obali Istre, samo desetak kilometara od slovenske granice, Umag je grad u koji dolazi mnogo posjetitelja. Dobar položaj i pristup zaista omogućavaju svakom gostu i posjetitelju da bez ikakvih problema posjeti ovaj lijepi stari grad. 

Otkrili su ga još rimski plemići koji su ovdje imali ljetne rezidencije. Ipak, povijest Umaga nije samo Rim. Povijest Umaga je i srednji vijek. U to se svake godine uvjere i brojni gosti koji vrlo rado posjećuju kako zanimljive ruševine iz antičkog doba, tako i prekrasne srednjovjekovne i renesansne palače.

Sama povijest Umaga seže daleko u turbulentna vremena prapovijesti kada su se ovdje susretali različiti narodi i borili za prevlast. Ipak, razdoblje Rima donijelo je Umagu dugotrajni gospodarski prosperitet u kojem se gradić razvija kao elitno odredište rimskih patricija.

U kasnoj antici i početkom srednjeg vijeka dolazi do novih nemira, a tada se razvija i feudalizam – crkva i plemići dobivaju svoje posjede. U 13. stoljeću Umag ulazi u sastav Venecije i to razdoblje dovodi do novih nevolja jer je grad izložen čestim pljačkama i razaranjima. 

Pod venecijanskom vlašću Umag će ostati sve do 1797. godine kada ulazi u sastav Napoleonovih Ilirskih pokrajina. Promjena vlasti i stabilizacija prilika u 19. stoljeću gradu donose gospodarski napredak, te posebno razvoj poljoprivrede, ali i turizma. Tada se završavaju i važni infrastrukturni projekti poput svjetionika i lukobrana. 

Gospodarski i društveni razvoj grada nastavlja se i u dvadesetom stoljeću, sve do Prvog svjetskog rata kada je napredak naprasno prekinut. Ovakva se situacija nastavila sve do kraja Drugog svjetskog rata kada se Umag opet počinje razvijati. 

Poslijeratno razdoblje donijelo je razvitak industrije, ali i daljnji razvitak poljoprivrede. Umag se tada razvija i turistički. Ipak, pravu turističku renesansu grad doživljava nakon Domovinskog rata kada Umag opet doživljava gospodarski rast i postaje jedna od elitnih turističkih destinacija.

Članak vam donosi Namještaj Mima, vaš prvi izbor za namještaj Umag.