Za Zadar se svakako može reći da je grad s pradavnom tradicijom. Povijest Zadra seže čak do kamenog doba kada se ovdje razvijaju prva naselja. Stoga, već mnogo prije poznatih nam civilizacija, ljudi su ovdje nalazili idealno mjesto za život. Sve se to potvrdilo i kasnije kad Zadar postaje glavno središte Dalmacije. 

Osim graditeljstva, umjetnosti i kulture, u antičko vrijeme u Zadru cvjeta i društveni život. Rimljani ovdje dovode svoje omiljene gladijatorske igre koje su, iako krvave, Zadar potvrdile kao središte društvenog života. Priča se i da je koloniju rimskih građana – Colonia Julia Iader – osnovao upravo Julije Cezar. Dobivši zemlju za obrađivanje za svoje služenje u rimskoj vojsci, u ovom dijelu Dalmacije dom su našli i brojni isluženi rimski vojnici.  

U srednjem vijeku grad postaje toliko jak – društveno, kulturno i gospodarski – da su ga često uspoređivali s Venecijom, a nerijetko se govorilo i da uživa isti položaj kao i grad Mletaka. Najveći dio svoje povijesne baštine Zadar je dobio upravo u srednjem vijeku kada se grade brojne crkve, samostani i raskošne palače. U 16. i 17. stoljeću, kada je turska opasnost bila na vrhuncu, grad se i dalje nastavio razvijati. Upravo tada nastaju brojne poznate građevine, te u Zadru djeluju brojni književnici, umjetnici i kulturnjaci.

Za vrijeme Napoleona grad je bio pod francuskom vlašću koja je, izdavanjem Kraljskog Dalmatina, prvih novina na hrvatskom jeziku, dala poticaj i razvoju medija. Nakon ponovnog dolaska pod austrijsku vlast, Zadar se pretvara u moderan europski grad, ali i stvara sve uvjete za dalmatinski kulturni i nacionalni preporod. 

Dvadeseto stoljeće Zadru donosi snažan kulturni i ekonomski razvoj koji ga pretvaraju u onaj grad kakav poznajemo danas.

Članak vam donosi Mima Namještaj, vaš prvi izbor za namještaj Zadar.