Prema popisima stanovništva koji su provedeni u zadnjih tridesetak godina, Šibenik je zabilježio značajan pad broja stanovnika. Konkretnije, broj stanovnika na području cijele općine, pa tako i samog grada Šibenika se gotovo prepolovio.

Ratne 1991. godine Općina Šibenik je imala nešto više od 85.000 stanovnika. 84% stanovništva se, sasvim očekivano, izjasnilo Hrvatima, 10,5% Srbima, te 1,2% Jugoslavenima. Deset godina kasnije, 2001. godine 94% stanovništva šibenskog područja se izjasnilo Hrvatima, a 3% Srbima. Te godine ovo područje je zabilježilo pad broja stanovnika na nešto više od 51.000. 

2011. godine broj stanovnika na šibenskom području pao je na oko 46.000. 94,6% stanovnika se izjasnilo Hrvatima, a 3,1% Srbima. Religijski, na ovom području prevladavaju oni koji su se izjasnili katolicima (88%), pravoslavaca je 3%, a ateista, agnostika i neizjašnjenih 7,5%.

Prije deset godina, ako se gleda stanovništvo, prosječna starost građana je iznosila 43,4 godine, pa se svakako može reći da je Šibenik grad zrelih odraslih ljudi. 2011. godine ukupan broj stanovnika šibenskog područja opet bilježi pad i iznosi oko 46.000. Prema statističkim podacima u ukupnom stanovništvu prevladale su žene kojih je bilo za oko tisuću više nego muškaraca. 

Popis stanovništva 2021. g. opet je pokazao pad ukupnog broja stanovnika u ovom kraju. Kako ih je ukupno bilo oko 42.000, mnogi ovaj broj uspoređuju s brojem stanovnika iz 1961. godine kada je Šibenik brojio više stanovnika nego prošle godine. Jasno je da je broj stanovnika stalno u opadanju. Različiti krugovi to pripisuju raznim uzrocima, od ekonomije i politike do modernog načina života.

Svakako, napori se ulažu da se stanje popravi, pa valja vidjeti što će se događati u narednom desetljeću i kako će aktualne prilike utjecati na stanovništvo Šibenika.

Članak vam donosi Namještaj Mima, vaš najbolji salon namještaja Šibenik.