Za sve koji vole širiti svoje vidike, naučiti nešto, promatrati i razmišljati, Zadar je također pripremio mnogo toga. Muzeji, galerije, kina, ali i brojni kulturni festivali tu su za svakog ljubitelja umjetnosti i kulture. Doživite prapovijest, antiku i srednjovjekovlje u Arheološkom muzeju Zadar, upoznajte se s narodnom baštinom u Narodnom muzeju, pogledajte likovna djela i djela primijenjene umjetnosti u nekoj od galerija. Zanima vas staro staklo? Pogledajte antička umjetnička djela u Muzeju antičkog stakla, a tu je i stalna izložba Zlato i srebro grada Zadra u građevnom sklopu crkve sv. Marije. 

Ljubitelji izvedbenih umjetnosti u Zadru također dolaze na svoje. Opera, drama, komedija, koncert, te druge vrste predstava mogu se vidjeti u najvažnijoj kulturnoj ustanovi ovog grada – Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Duga je i tradicija lutkarstva i lutkarskih predstava u ovom gradu koja seže sve do studenoga 1951. godine kada je u ovom gradu osnovano i prvo lutkarsko kazalište. Ljubitelji filmske umjetnosti mogu posjetiti jednu od 6 dvorana CineStar multipleks kina koja prikazuju filmove za svačiji ukus. 

Osim u kazalištima, u vrhunskim umjetničkim izvedbama možete uživati i na nekoj od brojnih kulturnih priredbi koje se organiziraju tijekom cijele godine. Spomenimo najprije jednu od najvažnijih, a to su glazbene večeri u sv. Donatu ili Donat festival. Ova priredba održava se već više od šezdeset godina, te svojom klasičnom glazbom privlači brojne zaljubljenike u kulturu i umjetnost.

Naravno, ovo nije jedina priredba. Vrhunsko umjetničko i kulturno iskustvo pružit će vam i kazališni festival Zadar snova, Zadarsko kazališno ljeto, filmski festival Film forum Zadar, Zadarska gitarijada, Ponton fest i dr. Ne zaboravimo i da obožavatelji popularne glazbe mogu naći nešto za sebe. Festival zabavne glazbe Zadarfest održava se od 1993. godine i okuplja kako mlade nade, tako i poznata estradna imena. Stoga, umjetnost Zadra umjetnost je za sve.

Nikako ne propustite i prošetati gradom te istražiti i prekrasne atrakcije Zadra.

Članak vam donosi Mima salon namještaja Zadar.