Pula, najveći grad Istarske županije, nalazi se na obalama dobro zaštićenog zaljeva, na jugozapadu istarskog poluotoka. Mnogo je gradova koji imaju bogatu povijest, ali Pula je zaista iznimna sa svojom dugom kulturnom, ali i gospodarskom, te turističkom tradicijom. Najbolja vina, ukusna riba, brzi brodovi i vrhunski odmor samo su neki od zaštitnih znakova ovog grada, poznati još od vremena starih Rimljana.  

Povijest Pule duga je oko 3000 godina i započela je onda kada je pleme Histri, na području današnjeg Kaštela sagradilo prvo gradinsko naselje. Od tog trenutka, pa sve do današnjih dana, Pula će doživjeti mnogo uspona i padova, a tragovi burnih zbivanja nalaze se posvuda - od Amfiteatra i gradskih zidina do muzeja s bogatom baštinom. Kroz cijelu njezinu povijest, Pula je vidjela mnoge vladare, sve do sredine 20. stoljeća kada započinje njezin neprekinuti kulturni i gospodarski razvoj.

Pula je grad kao stvoren za ljubitelje povijesti. Ne možete doći u Pulu i ne zaobići Amfiteatar - popularno nazvan Pulska Arena. Ovaj najveći spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj oda je vremenu Vespazijana, Tita i Domicijana – vojskovođa i careva koji su stvarali legendu o slavnom Rimu. Osim Amfiteatra, domaće i strane goste uvijek iznova oduševljavaju i Forum, Herkulova vrata, Slavoluk Sergijevaca i mnoge druge atrakcije.

Ako ste zainteresirani za kasnija razdoblja, posjetite srednjovjekovne gradske bedeme, Mornaričko groblje iz 1866., Kaštel, Gradsku vijećnicu, a tu je i Dom oružanih snaga, bivši mornarički kasino u kojem su se zabavljali austrougarski mornari. Svaki spomenik, svaka povijesna lokacija, svaka građevina – sve u Puli ima svoju priču, a sam grad jedva je čeka otkriti svojem gostu.

Članak vam donosi Namještaj Mima, vaš najbolji salon namještaja Pula.